item1a1
HOME2
EXPOSITIES2
PUBLICATIES2
MEDEDELINGEN2
CONTACT2
bervoetszaal
english
 EXPOSITIE
bervoetszaal1

Agnès Guillaume Epithalame | Fred Bervoets Onderweg

Opening op zaterdag 26 en zondag 27 november 2022 tussen 11u00 en 19u00

De tentoonstelling loopt van donderdag 1 december 2022 t/m zondag 5 februari 2023

Galerie De Zwarte Panter | Hoogstraat 70-72-74 | Antwerpen | België

Open van donderdag t/m zondag, 13u30 tot 18u00

Fred Bervoets Onderweg
IMG49811
IMG25291kopie1
Agnès Guillaume Epithalame
SleepingEC127x865cm2017
AgnessculptingJoTerrien10BWRECADREkopieren

De tentoonstelling Fred Bervoets / Onderweg en Agnès Guillaume Epithalame opent op zaterdag 26 en zondag 27 november 2022 tussen 11u00 en 19u00 en loopt van donderdag 1 december t/m zondag 5 februari 2023. Openingswoord door Ernest Van Buynder, erevoorzitter van het M HKA, op zaterdag 26 november om 18u00.

 

Fred Bervoets’ recente werk werd in coronatijden poëtischer, intenser en dit zonder aan kracht te verliezen. 2022 werd een uitzonderlijk jaar, met als belangrijkste mijlpalen vooreerst de voorjaarstentoonstelling in galerie De Zwarte Panter: ‘Tomorrow is an other day’; met de uitgave van het boek ‘Fred Bervoets 2019-2022’, waarin een essay van Em. Prof. Dr. Paul Huvenne – Universiteit Antwerpen en erehoofdconservator KMSKA – en een epiloog door Harry Rutten is te lezen. Tegelijkertijd liep in het Museum De Reede een retrospectieve: ‘Gewoon Ongewoon’ van zijn grafisch oeuvre, met de publicatie van een catalogus en teksten door Harry Rutten, Ernest Van Buynder en Paul Illegems – kunsthistoricus en auteur over het leven en werk van Fred Bervoets, die in 1942 in Burcht geboren werd en nog steeds zijn roots koester, tevens schrijver van het boek ‘Bervoets’ Burchtse jaren’ (2008). Fred Bervoets was vertegenwoordigd in de ‘Biënnale van de Schilderkunst’ in het Roger Raveelmuseum te Machelen aan de Leie met een representatief werk: ‘Jeugdherinnering (de windpokken)’ uit 2001, geselecteerd door de curatoren Vaast Colson en Melanie Deboutte, directeur van het Roger Raveelmuseum. In de expo ‘Oude Wijn/ Nieuwe Zakken’ in De Warande te Turnhout, naar aanleiding van het 50-jaar bestaan van het cultuurcentrum, is een unieke bijgeschilderde ets: ‘De laatste optocht’ (2013) een van de blikvangers. Deze expo loopt nog tot 29 januari 2023. In het werk zien we Bervoets een fanfare begeleiden in een apocalyptische oorlogsscène van doodskoppen en vliegende bommen. Het is een bijzonder actueel werk. Aansluitend is er zijn aanwezigheid in de tentoonstelling: ‘Expot. Depo’ in het museum Maagdenhuis te Antwerpen en in het heropend Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). De nieuwe najaartentoonstelling in galerie De Zwarte Panter, met terechte titel: ‘Onderweg’, is een mooie afsluiter voor dit feestelijke Bervoetsjaar. In nieuwe variaties is Fred Bervoets nog steeds onderweg om zijn visie op de wereld schilderkunstig weer te geven. Daarvan getuigt zijn laatste monumentale werk: ‘It’s still war’.

 

Zijn geboorteplaats Burcht wilde niet achterblijven en organiseert ‘Bervoets in woord en beeld’, met een lezing door kunsthistoricus Paul Illegems op woensdag 7 december 2022 te 20 uur. Aansluitend op de lezing is er een tentoonstelling in de bibliotheek, met schilderijen, tekeningen en etsen van Bervoets uit Zwijndrechts en Burchts privébezit, en tevens enkele kunstwerken uit de gemeentelijke collectie. Meer info:

VAN 1DECEMBER 2022 TOT EN
VAN 1DECEMBER 2022 TOT EN

De tentoonstelling Fred Bervoets / Onderweg en Agnès Guillaume Epithalame opent op zaterdag 26 en zondag 27 november 2022 tussen 11u00 en 19u00 en loopt van donderdag 1 december t/m zondag 5 februari 2023. Openingswoord door Ernest Van Buynder, erevoorzitter van het M HKA, op zaterdag 26 november om 18u00.

 

In haar derde en intieme tentoonstelling in galerie De Zwarte Panter presenteert Agnès Guillaume drie verschillende corpussen. De titel van haar expo Epithalame verwijst naar een lied of gedicht uit de Griekse oudheid, dat speciaal werd geschreven ter gelegenheid van een bruiloft. In het tempeltje – hart van de tentoonstelling – presenteert de kunstenaar haar nieuwste creaties, waaronder bronzen en borduurwerken. Agnès Guillaume. Epithalame, een ode aan de geschiedenis die was en niet meer is.

 

Vervolgens treft men vijf Souls aan, uit een serie van dertien videoportretten die in 2021 tentoongesteld werden in San Francisco, ArtBrussels, Shiraz (Iran) en Kaunas (Litouwen).

‘Zelfportretten en portretten staan centraal in het werk van Agnès Guillaume. Met Souls wil de kunstenaar de grenzen van het klassieke portret overschrijden. In de behandeling van de achtergrond, de donkere kleur uitdrukkelijk verwijst naar de antieke schilderkunst. Op deze neutrale zone vallen de gezichten op, geanimeerd door een langzame continue beweging, die ze vervormt zonder ze ooit totaal onherkenbaar te maken. Deze vervorming is het resultaat van een fysiek proces, waarbij de kunstenares een subtiele synthese creëert tussen het stilstaande beeld en het bewegende beeld.’ Pierre-Yves Desaive. Curator Hedendaagse Kunst, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten België.

 

Een nieuwe reeks borduurwerken/collages, de LittleMen, vervolledigt de tentoonstelling. Agnès Guillaume zet hier het portretwerk verder dat begon met de JustMen – de reeks mannelijke naakten die in het jaar 2019 te zien was in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en tijdens haar vorige tentoonstelling in galerie De Zwarte Panter. In haar laatste serie combineert Agnès Guillaume borduurwerk, schilderijen en collages op kleine formaten.

 

Agnès Guillaume (°1962) werd geboren in Leuven en is werkzaam te Brussel en Parijs. Recente expo’s: Iromedia Shiraz (Iran) / Kaunas 2022 Culturele Hoofdstad van Europa / Art Brussels (Galerie Sanatorium) / Festival Videoformes Clermont-Ferrand / Galerie 836m (San Francisco) / Gallery Sanatorium (Istanbul) / Nuit Blanche (Parijs) ; Momenteel wordt een publieke opdracht uitgevoerd voor Brucity.

IMG8573
Keldermaart13links1
Keldermaart13rechts1
BERVOETSZAAL bervoetszaal1