item1a1

Agnès Guillaume is een Belgische videomaakster. In de tentoonstelling Insight Out exposeert Agnès Guillaume drie recente video’s, die een intiemer aspect van haar kunst belichten.

 

In het ‘winkeltje’ van de galerie zien we een video voor drie schermen: ‘You said Love is Eternity’. Geïnspireerd door zowel de stillevens als door de lichtweergave in de zeventiende-eeuwse Hollandse portretkunst, toont Agnès Guillaume zonder omhaal of uitleg – en in stilte – een moment van liefde, leven en dood. In de bovenste verdiepingen van de galerie zien we ‘My Nights’ en ‘My Fears’, de twee eerste zelfportretten van een serie van vier. De videast legt zich hier een aantal vormelijke beperkingen op. Er is een enkelvoudig scherm. De kunstenares verschijnt zelf in interactie met witte dieren. Het beeld is tweekleurig: wit en nachtblauw, wit en rood. Het zijn verinnerlijkte zelfportretten, uiteraard in de eerste persoonsvorm, niet zozeer een exhibitie maar eerder een uitnodiging aan eenieder om zich te bevragen, zich te ‘her-voelen’. ‘My Fears’ en ‘My Nights’ worden vergezeld met werken in mixed media vanuit still frames uit de video’s. ‘Les Instants’ en ‘Les Moments’ zijn multipels, drukken op papier en rhodoïd opgehoogd met inkt. ‘Mouths’ bestaat uit twee series eenmalige werken op papier, polyptieken op zeer kleine oplage alsook grotere stukken met pastel bewerkt.

 

Agnès Guillaume heeft een lange weg afgelegd. Doorheen omzwervingen in muziek, theater en schrijven kwam ze in 2010 bij de videokunst terecht. Omringd door een team professionele technici, staat ze in voor zowel de regie van het beeldmateriaal, de opnames, de postproductie en de soundtrack van het tiental video’s die ze tot nu toe heeft gemaakt. Nieuw zijn de werken op papier afgeleid van de video’s. Een selectie van beelden ondergaat digitale bewerkingen en de prints worden stuk voor stuk achteraf met pastel of inkt herwerkt.

UTF8bMjM6IENhcHR1cmUgZOKAmcOpY3JhbiAyMAUTF8bMTUtMDMtMjIgw6AgMTguMTUuMDYucG5n
VAN 13 NOVEMBER 2016 TOT
Agnès Guillaume Insight out
UTF8bQ2FwdHVyZSBk4oCZw6ljcmFuIDIwMTYtMTEtMDYgw6AgMTguMjAuNTMucG5n

De tentoonstellingen van Michel Buylen The right Confusion en Agnès Guillaume Grounding Dreams lopen van zaterdag 15 maart tot en met zondag 28 juni 2020. Vernissage op zaterdag 14 maart 2020 tussen 16u00 en 21u00.

 

Voor haar tweede tentoonstelling in galerie de Zwarte Panter, toont Agnès Guillaume drie verschillende oeuvre-corpussen. Na My Nights en My Fears in 2016, komt de kunstenares in de kapel met My Roots, de vierde video van de My’s-serie. Deze wordt aangevuld met Roots, mixed media-werk op papier in groot formaat.

 

‘Vrienden, kennissen of volstrekt vreemden: al deze mannen poseren naakt voor Agnès Guillaume, die van hen het onderwerp maakt van haar groot borduurwerk, uitgevoerd op een katoenen canvas. De achteraf toegevoegde accessoires en decoratieve elementen geven de zeer realistische portretten een droomachtige, ongebruikelijke dimensie. De reeks stelt ook een cliché in vraag: de associatie tussen textiel en vrouwelijkheid. Hangt mannelijkheid slechts aan een zijden draadje?’, aldus Pierre-Yves Desaive, curator voor Hedendaagse Kunst in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

 

Roots en JustMen werden in 2019 gebracht in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in de tentoonstelling 4My’s+ aan deze kunstenares gewijd. Er is nog meer van Agnès Guillaume’s werk te zien: in een klein zwart ‘SchatzKammer’ toont zij de negen Minéralités, video’s in loop op schermen afgespeeld, geïnspireerd door Chinese droomstenen.

 

‘Net zoals de geletterden een pauze hielden om hun marmeren schermen te contempleren en te mediteren, zo ook is mijn werk een zoektocht naar het beeld dat tot dromen aanzet.’ – Agnès Guillaume.

Mineralites3
VAN 15 MAART TOT EN
Agnès Guillaume Grounding Dreams
AgnesGuillaumephotoatelierRootsBCoppeeJPG
IMG9651
Pantergevel1